Arkivens dag, lördagen den 13 november 2021

Stadsvandring i Gävle: Byggnader i arkiv och på stan. Från 1600-tal till idag.

Arkiv Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg har grävt fram arkivmaterial om några av Gävles mest intressanta byggnader. Vi betraktar husen utifrån och in, arkitekturen och konstruktionen. Med hjälp av ritningar och annat arkivmaterial kan vi återge en sorts röntgenbilder av byggnaderna. – Hur är de uppbyggda? Vi besöker museibyggnaden, det gamla posthuset, Gevaliapalatset och Heliga Trefaldighets kyrka.

Vandringen inleds på Södra Strandgatan 20, på museitomten, där den senare också avslutas. Ciceroner: Ingela Broström, byggnadsantikvarie och chef för den publika avdelningen Länsmuseet Gävleborg. Anders Wesslén, chef för Arkiv Gävleborg.

Programpunkter och hålltider

12:00 Inledning vid Länsmuseet Gävleborg.
13:30 Avslut vid Heliga trefaldighets kyrka.
Guiderna går sedan tillbaka till Länsmuseet där en ny utställning öppnar vid kl. 14:00.

Kafé och toaletter finns i museibyggnaden, som har öppet från kl. 12:00 till 16:00.Beräknad gångsträcka: 1,3 km.

Besöksadress
Södra Strandgatan 20, 801 28 Gävle

Arkivens dag uppmärksammas andra lördagen i november i hela Norden, dagen har ofta ett gemensamt tema. 

Arkiv Gävleborg har varit på olika ställen i länet genom åren.

Förra året (2020) flyttade Arkivens dag in hit på Arkiv Gävleborgs hemsida.Då var temat "Svart på vitt". Och vad är svart på vitt om inte gamla fotografier? 

2019 fanns vi på Hälsinglands museum tillsammans med bland andra Regionarkivet, Länsmuseet och Hälsinglands museum. Utställningar och föredrag hölls på temat "Gömt eller glömt".

2018 ordnade vi en dag i Hofors i samarbete med Hofors hembygdsförening  på det egna temat "Hofors hjälper - 100 år av engagemang".

2017 arrangerade vi Arkivens dag på biblioteket Söderhamn i samarbete med Hälsinglands museum, Sandarne kult och forskarföreningen Alir. 

2016 visade vi och andra arkiv och museer i Gävle upp oss och i Kulturhuset i Gävle (Fängelsemuseet). Även 2015 firade vi dagen gemensamt i Gävle, då på temat "Gränslöst" i Rådhuset. 

Maria Andrée, arkivarie på Arkiv Gävleborg, är länets kontaktperson för Arkivens dag.

Mer om Arkivens dag finns att läsa här: http://www.arkivensdag.nu/


Klipp ur artikel inför Arkivens dag 2021, Gefle Dagblad den 20 oktober 2021.