Fotografier i arkiven - Hudiksvall

Bollen rullar

Två damlag spelar fotbollsmatch på Kotorget i Hudiksvall. Året är omkring 1920. Det framgår inte vilka som vann, men en stor publik har anslutit sig för att se matchen. Fotot ingår i Hudiksvalls Idrottsförenings arkiv.

Upp i det blå

6 juli 1941 arrangerade Strands idrottsförening Glysisspelen. Det var första gången de arrangerade en nationell friidrottstävling. Den  lockade många tävlanden till de olika grenarna. Här svingar en okänd man sig över ribban.

Ett skepp kommer lastat

1882 bildas IOGT Logen 155 Räddningsbåten. Fotot av teaterscenen med kostymer och kulisser är taget 22 mars 1908. Uppträdandet är en del av programmet vid invigningen av standaret. Standaret finns idag i Arkiv Gävleborgs samling.

Klassisk stil

I februari 1942 arrangerar Hudiksvalls idrottsförening SM i vinterspel. På fotot ser man den stora skidstadion där start och målgång fanns för längdskidåkarna och med plats för en stor publik att samlas. En del åskådare har anlänt på skidor.


Levandegörande budskap

Hudiksvalls Husmodersförenings sätter upp julmysteriespelet i december 1950. Doktorinnan Naima Erwald är jungfru Maria. Fru Alice Eriksson har rollen som Josef. De tre konungarna spelas av fruarna Hildur Sundelin, Karin Hedman och Berta Ulfhagen.


I strid för att hjälpa

Fotot är taget 1920. Barnen från Frälsningsarmén i Delsbo visar de kläder slumsystern och soldaterna bar. Flickorna i bakre ledet håller i ett ljus, ankare och kors. På baksidan av fotot har Sonja Skog skrivit; tro, hopp, och kärlek

Naturvänliga

1 maj 1951. Naturvännernas förening i Hudiksvall är på expedition i närheten av Tunasjön. Syftet med föreningen var att tillvarata sällsynt växt- och fågelliv. Man fick även till skyddsområden inom Hudiksvallsregionen. Fotograf: Dan Åkerblom.

I den trygga famnen

Forsa lokalkommitté för nordiskt hjälparbete bildades 1943. Nakkila socken i Finland var deras fadderort. Vi vet inte om barnen på fotot kommer därifrån, men det är högst troligt. Fotot är taget av Undéns Atelier.

Sångartemplet

Hudiksvalls sångarförbund bildades i september 1900. Vid den tiden anlade Hudiksvalls hantverkare och köpmän en folkpark på Köpmanberget. Sångarförbundet fick i uppdrag att bygga ett sångartempel. Här har man utsikt över Hudiksvallsfjärden.

Några skivor

Charkdisken i Iggesunds konsumbutik. Iggesunds konsumtionsförenings arkiv består av 14 foton, men det finns ingen inlämnad dokumentation i övrigt. Fotona sträcker sig från 1920 till 1974 och visar att butiken har varit belägen på flera ställen.