Primärkällor från Gävle kommun

Här hittar du primärkällor med arbetsuppgifter kopplade till källorna från olika tider, platser och föreningar i kommunen. Läs bakgrundsinformationen, klicka på primärkällorna och arbetsuppgifterna och öppna som PDF-filer.
 
Aktiva Strömsbro

Affischer är intressanta som historiska källor. De har olika budskap, berättar om aktiviteter, idéer och platser. Formspråket är också intressant och varierar över tid.

Här är två affischer från 1926 och 1950. Läs mer om vad som ska hända, när och var.

Hamrångebarn på kollo

I början av 1900-talet startades banrkolonier i Sverige, sommarläger för barn med fokus på utomhusaktiviteter och näringsrik mat. Skolläkarna rekommenderade vilka barn som behövde åka på kollo.

För barnen i Hamrånge skoldistrikt låg kollot vid järnvägens slut i Linghed i Dalarna. Läs om verksamheten i en tidningsartikel från 1949.


Bomhus hjälper Spanien

Många svenskar engagerades av inbördeskriget i Spanien 1936-39. Ett vanligt sätt att bidra var att skänka en timlön till någon av de 431 lokala Spanienkommittéer som ordnade insamlingar.

En ekonomisk årsrapport visar vad Bomhus Spanienkommitté gjorde för att hjälpa Spaniens folk.


Godtemplarna i Hedesunda

Att vara medlem i en nykterhetsförening var vanligt på slutet av 1800-talet, det visar statistik från tiden.

I den här medlemsmatrikeln får du veta mer om vilka personerna var som gick med i IOGT-logen Var Trofast i Lövåsen 1901.Gävlekvinnor om rösträtten

Idéer om demokrati och rösträtt för alla i Sverige växer fram under slutet av 1800-talet. För att driva frågan bildas rösträttsföreningar.

Kvinnor i de politiska parterierna bildar så småningom egna föreningar. I Gävle är de socialdemokratiska kvinnorna först ut. I protokollet här bredvid från 1904 syns deras resonemang och åsikter i rösträttsfrågan.Att gå i skolan i Valbo

Olle Öberg bodde på Ön i Mackmyra och gick i skolan i Valbo i slutet av 1800-talet. Hur var det att vara elever på Ludvigsbergs gamla skola då? Läs om det i ett utdrag ur boken Reglemente för Walbo Skoldistrikt från 1891.Simsällskapet i Gävle

Läs i två verksamhetsberättelser om hur simkunnigheten ökade i Gävle i början av 1900-talet.

I dokumentet kan du också se på vilka platser de simmade.Transportarbetare i Gävle

På 1920-talet ingick Gävle Åkeriförening och Gävle Transportarbetarfackförening ett avtal som reglerad lön, arbetstider med mera. 

Vad skulle dagens arbetare säga om avtalet? Finns något som är gilltigt i dag?


Baptister i Forsbacka 

Undersök reglerna för medlemmar i ungdomsföreningen Morgonstjärnan i Forsbacka i stadgarna.

Det handskrivna protokollet från 1899 berättar om vad som kunde hända om man inte följde föreningens regler.

Här ges övning i att läsa ett längre handskrivet dokukment.

Rymningar från Gävlefartyg i New York
Läs svenska konsulatets rapport till Kommers-kollegiet 1843. Fartygen Gävle-New York hade problem med att besättningsmännen rymde från fartygen.

Tyd brevet från 1843 från vice konsul Zachrisson i New York. Han förklarar rymningarna och vad som kan göras.

Brevet ger en utmaning i att läsa handskrivna dokument.